Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

Vad är en Patterdaleterrier?

Läste i Jakthunden om Patterdaleterrier avlad för gryt. Jag vill veta mer om den; vilken storlek och hårlag har den? Hur ser den ut? Vilket temperament har den. Jag hittar inget på rasklubbar på Svenska Kennelklubbens sidor.

Patterdaleterrier finns det väldigt få av i Sverige. Ingen av dessa hundar har startat på något grytanlagsprov. Inte heller har någon vad jag vet deltagit i någon träningsverksamhet inom grythundklubbens verksamhet*. Då vi inte vet något om dem blir mitt råd att du därför inte bör skaffa dig en Patterdaleterrier för grytjakt. Rasen är inte godkänd av Kennelkubben och finns därför inte med på SKK:s webbplats.

VGGK hade ett "grytläger" i Götene, sommaren 2001, där var det en Patterdaleterrrier med. (Information från en av webbplatsens besökare)

Synpunkt från en besökare (avkortat):Jag var den första i norden med patterdale terrier. Jag är mycket försiktig med att sälja någon hund till ickejagande hem. Köparna till de hundar jag sålt i Sverige, och utomlands, har alla varit mycket nöjda. Att läsa eran kompetens om rasen var ett nöje att ni inte kan rekommendera den ända rasen förutom fell terrier som inte utställningsfolket förstört och upphovsrasen för dagens sk. grythundar. Om ni vill ha info om Patterdales är det bara att fråga terriermen i England eller på något av de Gods i Sverige som kör med patterdales. Jag vill och begär inte att ni ska promota Patterdales för dom ska inte bli några nya feta soffhundar.

Svar från Jan Domarhed:Om Patterdales är så bra grythundar, så borde någon eller några ha startats på svenska grytprov. Det är prov som är bra mätare på en hunds lämplighet som grythund. En svensk Grytjaktchampion är det nog ingen erfaren grytjägare som skulle vilja kalla för "soffhund". Grytanlagsprov och grytjaktprov är öppna också för så kallade oregistrerade hundar som patterdal- och fellterrier. Grythundklubben har inget emot att få se sådana hundar på träningar och prov. Det skulle faktiskt vara rätt intressant. För dem som funderar på en valp från dessa raser borde det enligt vår mening vara ytterst värdefullt att genom grytprov objektivt få veta vad hundarna går för. Att förlita sig på utsagor från engelska terriermen ger vi inte så mycket för. Grytjakt i England skiljer sig också avsevärt från grytjakt i Sverige.