Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

Min tax är för intensiv, vad gör jag?

Jag har en korthårig tax som jag nu har skjutit 4 st grävlingar för. Men nu har ett problem uppstått. När jag släpper honom i ett färskt gryt där ingen är hemma så skäller han. Kan man göra något för att han inte ska skälla tills han får ser grävlingen. Ett annat problem är att han är mycket agressiv och man kan knappt lyfta bort honom. Istället får man locka bort honom när man ska avliva grävlingen. Taxen är lite mer en ett år gammal.

Skallandet i tomgryt är ganska svårt att råda bot på. Man har ju avlat så ensidigt på taxarnas drevegenskaper med resultatet att många taxar tyvärr är alldeles för lösa. En sätt att få bort lösheten kan vara att träna intensivt i provgryt och låta jakten bero ett tag. Samtidigt gäller det då verkligen att hålla efter hunden, så att den bara tillåts skalla vid närkontakt med provdjuret.

Bytesmedvetenheten och aggresiviteten är lättare att komma tillrätta med, då det är ett rent ledarskapsproblem. Hunden måste rejält få reda på vem som bestämmer vid visad aggresivitet. Ett sätt för att få ett befäst ledarskap kan också vara att gå en dressyrkurs och talar om för kursledaren om problemet med ledarskapet. Ett väl befäst ledarskap gör det också lättare att fya hunden vid lösskälldhet.