Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

Jack Russell Terrier

En självsäker, aktiv, livlig och alert terrier

 

Jack Russell terriern skall ge ett livligt, aktivt och alert intryck. Den skall imponera med sitt orädda och glada temperament. Man får inte glömma att detta är en arbetande terrier vars egenskaper skall besvaras. Nervositet, rädsla eller överdriven aggresivitet måste motarbetas och den skall alltid visa sig med självförtroende.

Jack Russell Terrier kommer ursprungligen från England. Där formades rasen under 1800-talet av kyrkoherde John (Jack) Russell. Han utvecklade en typ av foxterrier som passade de jaktegenskaper han sökte i en hund som skull klara av livet med foxhounds likaväl som att den skulle kunna gå ner i rävgryt eller driva ut andra rovdjur ur dess bohålor. Två varianter utvecklades ur så gott som samma linjer, enda skillnaden var egentligen storlek och proportioner. Den högre, mer kvadratiskt byggda varianten är numera känd som Parson Russell Terrier medan den lågbenta, proportionellt längre är känd som Jack Russell Terrier.

I Sverige finns Jack Russell terriern i två varianter, de som är registrerade inom SKK och de som inte är det. Sedan 2002 kan Jack Russell terriern registreras i SKK. Denna Jack Russell har en rasstandard som kommer från Australien och skiljer sig något från den ursprungliga brittiska rasstandarden. Den variant som ej är registrerade inom SKK är hundar avlade enligt den ursprungliga engelska rasstandarden. Dessa hundar benämns ofta att de är registrerade i "JRTC of Sweden" eller "JRTC of GB Sweden".

 

Text och bild hämtad med tillstånd från JRTC of GB, www.jackrussell.nu

Läs mer om Jack Russell Terrier på rasklubbarnas hemsidor.

Rasklubbens hemsida

 

www.jackrussellklubben.se
www.jrtc.se