Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

Läger 2006

Så här på försommaren i slutet på maj, har Bergslagens grythundsklubb haft sitt grytläger. Vi visste redan från början av planeringen, att det var flera hundaktiviteter runt om i Sverige. Bland annat Årets Border som lockar många hundar med sina ägare. Men trots det, så fick vi lägret full bemannat. Det var deltagare från Umeå och ner till Danmark. En weekend, med likasinnade som vill träna, göra prov och umgås med nya hundvänner.

Med en erfaren gryttränare med namnet Tomas Larsson, fick alla som ville träna i konstgrytet. Deltagarna fick tips och råd om hur de ska gå tillväga med sina hundar för att få en bra grytträning. Med en redan avliden grävling och räv kunde hundarna få prova att apportera dessa djur. Det var flera hundar som fick en "kick" av denna aktivitet.

Det fanns under läger dagarna även möjlighet att träna viltspår. Deltagarna fick information och tips av Lars och Uno som höll i själva träningen. Det var flera hundar som gick prov i eftersök under denna helg. Med Hans Hjort som viltspårsdomare, och Uno Jonasson, Tommy Jönsson och Sören Sellen som spårläggare, gick alla 16 viltspårprov galant. Grattis till alla som klarade sina prov i eftersök. Lägrets utsedda bästa hundar i eftersök blev: anlagsklass: Kulleröds Gunde "Musse" ägare Sören Sellen. Samt i öppen klass: Ottercap Still Your Girl "Troja" ägare Tobias Allvin.

Det var inte bara gryt och viltspår under lägret. Grytlägrets deltagare var även till "Hund campus" för att lyssna på en föreläsning som alla tyckte var jätteintressant. En annan aktivitet som inte hundarna deltog på, var på fredagskvällen. Då bar det iväg ca en mil norrut. Därifrån tog det oss tre timmar, att återvända till vandrarhemmet. En resa som var fylld med god mat och dryck. Och naturligtvis mycket sång. Under resan kunde vi studera de "danska flodhästarna" och vi hade en härlig resa tillsammans.

Lägret avslutades med grytprov. Det var fem stycken anmälda GAS hundar, och fyra gick godkänt. Domaren Jörgen Korpelainen utsåg provets bästa hund till Mallwax Lena PH "Doris" ägare Martin Rosvall. Doris och Martin imponerade på oss alla, när husse avslutade provet med en tyst försiktig fin inkallning. Vi fick även besök av Hund Campus under provdagens förmiddag. De studerade hur denna provform av grythundar går till.

Som arrangörer har vi planerat lägret sedan tidigt i vår. Det blir mycket telefonkontakt, mail, men även många timmar vid grytet. Det ska monteras tält, bord, bänkar, tipspromenad, och snitsla spår till viltspåren. Även upprustning och städning av konstgrytet skall ske. Det är även många långa stunder framför datorn. Dagarna före lägerstart, går vi på högvarv. Det ska fixas och donas in i det sista. Sen när lägret är över, och vi sitter vid stora bordet vid grytet och läser utvärderingen, då känner vi ett glädjerus över oss. Med alla fina positiva ord i utvärderingen, kan vi känna att vi lyckats med årets grytläger igen.

Några fina ord från utvärderingen från deltagarna är: "Ni är fantastiska. Jag anmäler mig här och nu till nästa års läger… Lägret är ett vinnande koncept. Är Tomas Sveriges bästa gryttränare? Tack för att ni finns…"

Grytlägret är i en rogivande miljö, med skog, blåbärsblom och vatten. Där kan man hämta nya krafter och energier för att längta till nästa års försommar i Värmland. Tack…. till alla deltagare, tränare, spårläggare, domare och sponsorer för en trevlig lägerhelg.

Marie & Helena, Bergslagens grythundklubb

Alla deltagare

Pia

Annika

Domare på GAS-prov