Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

Grytläger 2008

Det var en gång..

Ja, så skulle vi kunna börja årets reflektion av årets grytläger. För det är faktiskt så att det ”var en gång” för 30 år sedan, som ett gäng grytintresserade män åkte runt till olika konstgryt i Sverige för att träna sina grythundar. Tanken och diskussionen om att bygga ett eget gryt och egen klubb fanns. De gjorde tanken till verklighet, och år 1977 byggdes konstgrytet i Hällefors och 1978 bildades Bergslagens grythundklubb (BGK). De som var eldsjälarna till detta var Åke Dahlberg, Allan Dahlberg, Arne Andersson, Ove Karlsson, Lennart Eriksson, Artur Låås och Hans-Erik Haraldsson. Med stor glädje från oss, får vi tacka dessa män och deras hundar, för att vi har detta konstgryt i Hällefors. För utan dem, har vi aldrig kunnat ha haft grytläger i Hällefors.

 

Våren har sina ljusa stunder, och det finns många saker som är bra med våren. En bra sak är att vi nu har haft grytläger i Hällefors i fem vårar. Det finns faktiskt några deltagare, som har följt oss trogna ”som hundar” under dessa fem år. Tack, Annika Larsson och Tommy Jönsson för att ni har varit med på samtliga grytläger. En annan stor och trogen vän, som följt oss under dessa fem åren är Royal Canin. Tusen Tack, för alla produkter vi har fått från er. Vi har även haft förmånen att bekanta oss med flera andra, som skänkt oss kunskaper, inspiration, glädje eller andra hederspriser. Tack till alla, för allt ni har bidragit med till grytlägret i Hällefors.

I år hade vi ett jubileumshäfte, som innehöll lite historik, bilder och texter från såväl grytdomare och lägerdeltagare. Detta häfte påbörjades redan i februari och trycktes dagarna för lägret. Vi hade även en ”hunddeltagare folder”. Denna folder fick vi hjälp av Mats Lundgren att göra. Tack, för en enastående fin folder, med årets alla hundar från grytlägret.

Årets grytläger fick lite fokus på själva konsten av kunna skjuta med grytpistol. Med tre olika stationer fick deltagarna prova på att skjuta med grytpistol, med olika svåra konstgjorda situationer. Det blev ett uppskattat inlägg i programmet, och skjutningen resulterade med en liten tävling som Pernilla Jörgensen, vann rekordstort i. Grattis ! ( Det som var lite extra kul, var att bästa ”man” kom på 7:e placering :)

Vi hade även en intressant station med ett viltsvinsskinn uppmonterat på en träbock. Det var flera hundar, som blev presenterade för detta skinn. Med olika mycket mod, skärpa eller rädsla, så fick hundägaren med hjälp av Mats Lundgren en perfekt tillfälle att prova hundens reaktion mot ett viltsvinsskinn. Även detta mycket uppskattat.

Under första gemensamma kvällen hade vi en föreläsning om ”Jakt i Kanada”, Många vackra bilder visades upp. Föreläsaren Markus Kjellberg hade även med sig ett stort och vackert älghorn, för att visa hur ett älg horn från Kanada kan se ut.

Under dag två, hängde det regn i luften under stora delar av dagen. Men när vi klev upp på flotten var vädergudarna med oss. En vacker kväll med mat, sång och med en simmande älg i Svartälven. Vi hade en supertrevlig kväll tillsammans på en specialbyggd flotte för 45 personer.

Hund Campus är en plats som vi inte får nog mycket av. Alltid lika intressant Vid årets besök fick vi en liten inblick i varför hundar slåss. Orsaken till slagsmål, kan vara av många olika orsaker. Ett stort tack, till Hundcampus som har gett oss kunskaper, aha-upplevelser och inspiration. Hundar kan så mycket mer, än vad vi bara vet. Det gäller att träna och motivera på rätt sätt.

Lägrets sista dag gick flera hundar på prov. Den hunden som domaren Tomas Larsson, tyckte utsåg till grytlägrets bästa grythund var borderterriern Sally med ägaren Pernilla Jörgensen. Grattis till en duktigt sprängare!

Det bästa med grytlägret är, att vi har fått många nya vänner, nya idéer, nya deltagare och nya lägerhundar. Tack alla deltagare, domare och arrangörer, ni har gett oss inspiration och glädjekickar under många år. Men, efter fem års grytläger så behöver vi som arrangörer en paus från ”lägerlivet”.

Det är mycket jobb att arrangera ett grytläger. Det tar tid, energi och inspiration från oss. Vi offrar våra hundars tid, för att ni ska få ett bra och trevligt läger. Men, det har varit jättekul, och vi har många glada minnen med oss i ryggsäcken.

 

Tack alla vänner..

Kram från

Marie & Helena/ BGK 2008