Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

Igelkottar får hjälp på Sollerön

 

Rasmus Boström och jag fick en förfrågan om vi från Dalarnas grythundklubb kunde hjälpa till att rädda igelkottarna på Sollerön.

Sollerö skola och Solleröns viltvårdsområdeskall gör en gemensamm insats och planterar ut igelkottar på Sollerön. Det är meningen att det skall sättas ut ett tiotal par på Sollerön som en gång hade en stor igelkottsstam, men som enligt uppgifter har kraftigt reducerats p.g.a av en överstor grävlingstam.

Det känns rätt så bra att få åka på grytjakt och samtidigt göra en insats för de små taggiga kottarna. Vi började i ett gryt strax bakom en fritidsby ute på Sollerön. Efter ett par timmars slit och grävning med diverse malörer med grävlingen så lyckades vi till slut komma åt den i det första grytet.

Efter att ha lagat grytet så bar det iväg till nästa gryt som låg ute på några åkrar. Vi släppte ner hunden som nästan omgående lyckades få kontakt med en grävling. Rasmus var nere hos både hund och grävling efter ett par spadtag eftersom det här var ett sommargryt. Rasmus som är en erfaren grytjägare gjorde inget misstag den här gången heller utan förpassade snabbt grävlingen till de sälla jaktmarkerna.

Nu for hunden iväg och markerade att här var nog fler igelkottsmarodörer på gång. Jo, mycket riktigt, lita alltid på hunden för efter det att jag grävt fram en till så sköt Rasmus även den grävlingen. Är väl därför jag får följa med ibland för att sköta grävningen så fixar Rasmus själva slutklämmen?? Nädå men är man två erfarna grytjägare så vet bägge vad och hur som skall göras vid grytjakten.

Av Per Andersson

Jakten fortsätter (del 2)

Nu har Rasmus Boström och jag varit ute igen och hjälpt de små igelkottarna på Sollerön. Vi gick igenom några gryt och borderterriern Stubbåsens Lillegobben gjorde en kanoninsats så vi fick skjuta tre grävlingar i olika gryt för honom, snacka om att en bra border är en verklig allroundhund för grytjakt allt enligt deras rastandard.

Men inte nog med det, vi gjorde ett nattpass också, där vi gick igenom markerna i mörkret med våra spetsar - två finska spetsar och en laika. Hundarna lyckades ställa två grävlingar som vi fick skjuta. Så nu har Dalarnas GK hjälpt till med att få bort åtta igelkottsmarodörer på två tillfällen. Sammanfattningsvis har vi fångat fyra grävlingar med fällor och med hjälp av hundarna har vi tagit åtta grävlingar.

Av Per Andersson