Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

Läger i Fällfors 2007

Skall vi åka på grytlägret däruppe vid Byskeälven i Västerbotten?, frågade vi oss tidigt i våras. Massor av mygg förstås men också massor med ljus. Midnattsgrytprov blir säkert en ny upplevelse. Sagt och gjort, vi anmälde oss till lägret, bokade stuga hos Fällfors Camping i Byske Laxdal och packade ned myggmössorna.

120 mil senare klev vi in i en fin stuga på campingen, som gränsar vackert till Byskeälven. Alldeles intill finns två laxtrappor med laxobservatorium. I den ena trappan finns en räknare och en koll på Skellefteå kommuns hemsida visar att rekordmånga fiskar, 2098 stycken, passerade räknaren 2007. Nog om laxar till på lördag, då lägret avslutas med en laxmiddag.

Dags för lägerstart. Det finns ett stort samlingsrum i receptionsbygganden och det blev faktiskt proppfullt när de många deltagarna samlades på tidiga torsdagskvällen. Erland Johansson, Peter Wikström och Stellan Johansson hälsade oss välkomna och gick igenom aktiviterna för de tre lägerdagarna: träning och prov för både gryt och viltspår.

Kvällen fortsatte med träning inför morgondagens grytanlagsprov. En kort biltur till konstgrytet vid Kurts stuga och så var vi igång. Peter skötte grytträningen med den äran. Hundarna fick en ordentlig duvning och Peter koncentrerade träningen på de delar där hundarna var lite tveksamma. Men var det inte något konstigt vid hyllan? Vi tyckte att flera av hundarna var försiktiga inför hoppet upp till grävlingen och inte hade väl våran Ronja konstrat vid hyllan förut? Men så är det inför ett grytprov. Det hör till, att det är ovisst och spännande.

Det blev allt kyligare då kvällssolen mattades. Men servicen vid grytet var finfin med korv- och kaffeservering. Varför smakar en mugg kaffe alltid så gott i skogen och på sjön? Viltspårträningen anordnades med self service. Vi fick kvittera ut ett ”spårkit” med blod och klöv och dessutom en markerad ”ruta” i skogen. Där kunde vi själva lägga spår under lägertiden och försöka finslipa formen inför viltspårprovet. Det fungerade mycket bra.

Fredag var både träningsdag och första provdag. Träning inför grytkaraktärsprovet nästa dag, prov i anlagsklass viltspår och grytanlagsprov. Två hundar klarade sitt anlagsprov i viltspår under eftermiddagen. Vi lade själva spår för våra två borders på förmiddagen. På eftermiddagen gick vi spåret och därefter skyndade vi hem för att ladda inför kvällens och den tidiga sommarnattens grytanlagsprov.

När domarna, Tommy Sundell och Peter Wikström, dök upp var det dags för invägning och lottning av startordning. Vid provgrytet flockades sedan inte bara hundar och människor utan ett hav av mygg samlades på flygplatsläktarna. Vi satte på oss våra myggnätmössor direkt. Vi fick många breda leenden men två timmar senare var det nog ingen som skrattade.

Tolv hundar kom till start och det var ganska lika fördelat mellan border, tyskar och jack russell. Det var överlag mycket goda prestationer och elva hundar klarade sitt sprängarprov och en tysk jaktterrier från Finland blev godkänd förliggare. Den finska förliggaren var lite svårstartad men när hon väl kommit igång ville hon inte sluta. När tiden var ute fick hon tjutande bäras iväg och hon tystnade inte på hela vägen till bilen.

Vår egen bordertik skötte sig också väl och efteråt fick vi höra uppskattande kommentarer från några jack russelägare: ”borderterriers kan minsann också vara både tuffa och söta”.

Lördagen inleddes med grytkaraktärs- och grytapporteringsprov. Tyvärr kunde vi inte titta på provet för vi gav vi oss ut i skogen med bland andra Erland Johansson, som dömde vårt öppenklassprov viltspår. Solen gassade, det var stilla och varmt i skogen och de hundar som gjort prov var säkert trötta redan från början. Av sex startande hundar var det bara en som klarade en etta på sitt prov. Vår Ronja följde spåret men ack så långsamt. Hon höll på några minuter för länge, så det blev ingen etta för henne heller.

Sedan satte vi oss till bords på campingens lunchserving, som öppnade för säsongen. Vi intog årets mest prisvärda lunch. Först fick vi en jättetacotallrik, redan den prisvärd, som följdes av en lika stor tallrik grönsaker. Allt för 48 kr.

Alldeles för snabbt närmade vi oss slutet på vår lägervistelse. Först dags för lotteriet. Det tog lång tid att tömma det jättelika prisbordet. Lotteriet följdes av prisutdelning och vi kände oss mycket stolta då domarna tyckte att vår Ronja var bästa hund på grytanlagsprovet. Nöjda fick vi med oss en burk Peters skosmörja Björn i bagaget.

Kvällen avslutades med en delikat laxmiddag på restaurangen. Vi kunde verkligen känna att laxvattnet rann alldeles intill stugknuten. Avslutningsvis lånar vi en formulering från en känd restaurangguide och tycker att lägret i Fällfors är väl värt en egen resa. Arrangörerna hade gjort ett jättearbete för att få allt att flyta så bra och vi fick många bra tips av Erland, Peter och många andra. Ett utmärkt läger.

Ann-Christin och Håkan Ekberg