Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

Läger 2003

Äntligen var det då dags för ÖNGKs årliga gryt- och viltspårsläger. Som vanligt gick det av stapeln vid konstgrytet i skogarna utanför Drängsmark, och som vanligt bjöds det på mer och mindre traditionella aktiviteter.

En av de mer otraditionella sysselsättningarna var uppbyggnaden av ett utedass. Resultatet blev nog den tjusigaste byggnaden på hela området. En stilig skapelse i timrat trä, ja, en byggnad med personlighet utan störande räta vinklar. Det visade sig också ha många oväntade användningsområden, t.ex. fungerar det utmärkt för att stänga in klubbens ordförande. Äventyret avslutades med skål och invigning samt ett särskilt tack till Göran Johansson som bidragit till att dasset införskaffades.

När vi så hade alla nödvändiga bekvämligheter på plats kunde vi ägna oss åt väsentligheterna, dvs. träna hundarna. Denna typ av läger ger möjligheten att träna hundarna vid fler tillfällen. Detta innebär givetvis både fördelar och nackdelar. En del gjorde stora framsteg: Till exempel verkade flertalet nybörjarhundar nå insikten om vad det är att vara grythund.

Till ägarnas stora glädje och förvåning tog sig också en "gammelhund" äntligen igenom den liggande förträngningen, efter att ha tvekat framför den i tre år. Andra verkade ha en motsatt utveckling: Hundar som i början av helgen gick strålande i alla gångar ville inte alls visa upp sina skickligheter på söndagen då det var dags för prov.

På viltspårssidan hade många chansen att få gå prov och särskilt många hundar startade i öppen klass. Vi var många som förvånade såg hur vår viltspårsdomare Erland Johansson ångade på i skogen, till synes outtröttlig trots planering, snitsling, blodning och dömning av så många spår. Vilken kondition den mannen måste ha! Skogen bidrog med snårig terräng och en hel del älgar som hade klampat kors och tvärs över spåren. Många duktiga spårhundar fick vässa sina spårtalanger för att reda ut situationen, som vanligt med varierande framgång.

En återkommande höjdpunkt på dessa läger är lotterierna. Många hade bidragit med finfina priser. Det fanns allt från kaffebryggare till vackra hemmasydda spårselar och annat smått och gott. Vi var många som stod och hoppades att fru Fortuna skulle le mot oss, men hon verkade i princip bara ha en man i sikte. Lämpligt nog var det markägaren som fick storslam och vann nästan halva prisbordet.

Lördagen avslutades i glada vänners lag med att vi smörjde kråset med älg-souvas i pitabröd. Ett stort tack till Per & Ida Sandström för sponsringen av den välsmakande måltiden. Som vanligt i juni fanns det ingen som släckte lyset utan midnattssolen sken och en eld gjorde att vi höll oss varma. Det var knappt man ville överge den härliga stämningen för några timmars nattsömn.

Behöver vi skriva att söndagsmorgonen var något avslagen? Endast några viltspårsentusiaster var uppe och genomförde anlagsproven. Det var tur att grytproven inte började förrän klockan tolv då de flesta hunnit vakna till liv. Hundarna verkade dock väldigt vakna och den reporter från en känd jakttidning som övervakade händelserna fick en bra inblick i grythundars arbete. Vår grytdomare Tommy Sundell sade att han tyckte han hade sett många duktiga hundar i konstgrytet och att han nu hoppades få se dem även ute i skogen.

Efter en del överläggning prisades några hundar extra: Parson Russel Terriern Radagast Visa utsågs till den bästa grytkaraktärshunden, den strävhåriga normaltaxen J SUgkovCH SVCH FINUCH Bestdrivers Tamara hade behållit sin goda form från året innan och presterade återigen ett VG i anlagsprov för räv. Så gjorde även Borderterriern Atterboms Willpower Knight som dessutom också visade hur ett grytapporteringsprov ska genomföras genom att dra ut grävlingen på 30 sekunder. Han blev totalt provets bästa hund.

Glada och nöjda men något trötta bröt vi sedan upp lägret för att bege oss hemåt. Efter en så här intensiv helg har i alla fall författarnas hundar sovit i två hela dagar och vi har också velat göra det!

Så här avslutningsvis vill ÖNGKs styrelse passa på att tacka alla som hjälpt till under lägret, bl.a. med allt från att steka hamburgare till lotteripriser och assistans vid träning och prov. Vi tackar också våra lägerdeltagare för att ha bidragit till en trevlig och positiv stämning samt hälsar gamla och nya medlemmar välkomna till fortsatta aktiviteter.

Författare: Karin Linder & Erik Östlund, foto: Anna Wikström