Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

Grytjägare på SLU

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå arrangerade i mars en temakväll med ett antal jakthundklubbar och Jägareförbundet. Syftet var att de olika föreningarna skulle få en möjlighet att visa upp sin verksamhet, samtidigt som eleverna fick veta mer om olika raser och jakten de används till.

Övre Norrlands Grythundklubb, ÖNGK, var en av föreningarna som inbjudits till denna temakväll. Naturligtvis tackade ÖNGK ja till inbjudan. Det är ju trots allt inte allt för ofta grythundklubben får möjlighet att visa upp sig för någon större grupp, åtminstone inte här i norrland. Vår monter dukades upp med räv och grävlingskinn och en massa grytjaktsutrustning såsom grytpejl, grytpistol, hacka, spade m.m. Som "grädde på moset" ställde vi även in ett mini-träningsgryt. För att även visa att det finns mer än "bara" grytjakt i klubben så tog vi även med material och information om eftersöksjakt. Även raskompendier över de olika raserna inom klubben lades fram.

Utan att behöva förhäva sig, kunde vi konstatera att vår monter var den mest besökta. En för många anonym förening, som Grythundklubben, skapar naturligtvis ett stort intresse. Många var intresserade av jakten i sig, men många var de som ville prata om de olika raserna. Med i montern var två Borderterriers och en Parson Russell terrier. Hundarnas trevliga temperament charmade mer än en av besökarna. Tyvärr så är det fortfarande många som tror att våra jagande terriers är några ilskna och okontrollerbara små monster. Slutbetyget för kvällen är att det för vårt vidkommande var en mycket lyckad kväll. Alla foldrar om Grythundklubben tog slut och många var intresserade av att besöka vårt träningsgryt. Vi är helt övertygade att några av besökarna i framtiden kommer at vara medlemmar i Grythundklubben någonstans i Sverige.

 

Åke Andersson, ÖNGK

 

Per Sandström visar upp grytjaktsutrustning