Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

På jakt med terriers

Ja si så de kan det gå när Smålands gänget ger sig ut till skogs en vacker augustidag.

07.00 samling utanför Aneby på den sedvanliga p-platsen. Skrävlandet från tidigare jakter var i full gång innan alla hann på plats.Idag skulle vi gå igenom ett 10-tal gryt som de flesta tros vara bebodda av grävling. Morgonen börjas med ett stort och djupt sandgryt som har 6-7 ingångar. Border terriern Freja släpps som första hund och mycket riktigt kontakt direkt .

Ivrigt skallgivande som hörs genom marken, så detta är inte så djupt, tänkte vi och lät hunden jobba en stund för att sedan sätta spaden i backen. Spaden i backen och visst var det grunt, men ingen ändgång, en korsning. Nytt ståndskall men nu på det normala djupet ca: 2,2 m. Lyssna och diskutera läget, vad skall göras? Nedslag två är igång och lätt att gräva snabbt ner till 2 m och sen hårdnar underlaget lite men fortfarande genomträngbart.

Morgonen är nu förmiddag och värmen stiger i både luft och gubbar. Hunden kommer ut och luftar sig och ner igen. Och på nytt ståndskall på samma ställe. Grävandet fortsätter i samma inslagna takt. Hunden tycker nog att det är dåligt med syre då hon inte vill fortsätta med arbetet i djupet så långa stunder nu när det gått. 2 timmar och hund byts. Mer erfaren hund och på det igen. Sebb (Hagasjöns Berra) ner och efter några minuters genomgång av grytet så skallar han rakt under nedslaget.

Av skallet att döma så är han ej riktigt framme än, skall och grävande, om vartannat. Grävarlaget ovan jord tar ett par minuter paus och konstaterar att Sebb har gått in lite längre än nedslaget. Nu skallar det tät och intensivt så nu har Sebb kommit fram till änden av gången. Igenom vid första nedslaget och nytt friskt syre in i gången. Ja, en 2 meter till ny gång har grävlingen hunnit och gräva samtidigt som vi grävt oss ner. Nytt nedslag eller tunnel? Nedslag 3 med bevakning i 2: a nedslaget.

Sebb jobbar och står i medans grävarlaget ovanjord hugger i. Efter lite pust och stånk så närmar sig igenomslag i nedslag 3. Försiktigt grävs gångtaket upp så inte sand och sten ska rasa på hund. Gången öppnas så att hunden kan tas undan och jakten avslutas. En stor ensam sensommar-galt blev det i gryt 1, nedslag 3.

Kaffe och mackor och prat om denna jakt och planering för nästkommande gryt.

Gryt 2, Ett stenröse ca: 30 m långt ovanjord med gångar överallt, En grävling som sprängdes av Freja och försvann till skogs. Ja så kan det gå när passkyttar ej är med. Absolut inget eftersnack om passkyttars beteende och vaksamhet på vägen till nästa gryt.

Gryt 3, Ett sandgryt i en fin Gammal gran skog, 3 ingångar och ingen hemma.

Gryt 4, Grunt gryt under ett tiotal med stora granar som sparats för grytets skull, ca: 8 ingångar så lite svår bevakat. Sten och jordgryt. Hårt men grunt. Nu börjar det vara varmt i luften då klockan är nu kring 11.30 och solen ligger på bra. Tyskjaktterriern Cilla och Border terriern Freja tas med från bilarna då vi får gå en liten bit. Cilla börjar denna gång, Cilla lite försiktigt undersökande ovan jord innan hon väljer en ingång.

Välgenomgånget ovanjord och ner i underjorden och rörelserna fortsätter under ytan. Skall hörs ett antal meter från den gången hon gick ner i men ingen längre stund, dunkningar och skall varvar om vartannat. Efter ca 20: min så har det stannat och försiktigt görs ett nedslag då det inte är mer än 15 cm med grästuva på gången. Återigen förflytningar och fast i andra ändan av grytet och nedslag och ändgång och ett snabbt avslut och 30 minuters jakt av Cilla som är glad över sitt byte. En fjolårsgalt för Cilla.

Frejas tur att gå ner för att se om där är fler då det ser slitet ut runt ingångarna. Snabba förflyttningar och några skall hörs från underjorden och passkyttarna är lite mer vakna nu efter den tidigare erfarenheter. Mycket riktigt så kommer det en grävling ut men lika snabbt ner igen. Freja samma bana och snart i kapp i helt andra ändan av grytet än tidigare.

Fast skallande med en grästuva över huvudet, inte djupt, 10 cm. Tuvan välts undan av husse som plockar undan hunden och jakten avslutas, trodde han ja. En grävling visade sig bli tre vuxna i en och samma ändgång. En för Cilla och tre för Freja blev det nu under den varma middagssolen.

Gryt 5. Sand och sten gryt i en gammal granskogbacke, 3 ingångar med färska inslag. Långt i mellan ingångarna. Nu är det Foxterrier Arras tur att få testa på att vara med i verklighet, en unghund. Arras släpps ur kopplett och pinkar av sig en liten runda och kollar in terrängen och väljer den ingången som ser mest använd ut. Tyst och bara några dunkningar hörs första halvtimmen. Efter en 45 minuter luftar Arras sig och snabbt ner igen, tyst med lite dunkningar.

Hundens arbetsplats lokaliseras med hjälp av pejl, ca 1,2 m djupt. Nu när vi är rakt över Arras hörs även skallandet och därmed kan konstateras att han jobbar med något. Grävarlaget är i fullgång nu med arbetet, denna gång är det mjukt i ca.0,5 m och sedan hårdnar det till ordentligt. Arras tystnar efter en 1 timmes jobb igen och kommer och hämtar lite luft och snabbt på igen, en efterlängtad paus för grävarna. Skallet hörs nu allt högre genom marken och vi närmar oss gången men det är hårt så att varje centimeter tar sin lilla tid att forcera.

Arras har nu arbetat några timmar och genom gång taket så ser vi en glad svans. Grus och sten grävs undan så att gången sätts igen bakåt så att jakten kan avslutas på ett enkelt sätt. En stolt, trött men glad husse avslutar jakten med resultatet 2 välätna sensommar-grävlingar.

Därmed avslutas jakt dagen med resultatet sju rejäla grävlingar för det glada och trötta grytgänget.

Vid knapparna Juha Rautio