Den här sidan använder cookies. Läs mer här. Jag förstår!

Jakthelg februari 2007

UGK hade jakthelg lördag den 10/2 och redan 07.30 var grytgänget först på plats. Det var bitande kallt hemma, -17, men på plats var det "bara" -12. Ett vackert snötäcke låg över markerna. Vädret var lovande för rävdrev och ev. påföljande grytjakt. Två terrier som var meriterade för jaktprov var med ifall turen skulle infinna sig. Domare var förvarnad och standby. När alla jägarna var samlade inklusive två hundförare med Finnstövare och Schiller var det dags att postera. Precis innan avfärd sågs en räv springa långt bort på gärdet och trava på vägen och sedan ansmyga mot några kråkor som hade nåt för sig där.

 

Raskt bestämdes att en stövare skulle släppas på detta färska spår och alla skyttar posta på lämpliga rävpass runtikring. Grytjägarna Henry, Conleth och Karl-Erik gav sig av till de grytpass som redan var uppgjorda, åt precis motsatt håll. Vi postade i anslutning till några kända gryt och inväntade drevet. Schillern tog upp, en unghund, och drevet buktade och började närma sig åt vårt håll. Först gick drevet ut mot den isbelagda Mälaren längs vasskanten. En passkytt rapporterade att drevet just gått förbi, men såg inte räven. Hunden hade vissa svårigheter i den torra snön och det blev tappt. Men spårnoga som hunden var blev det på nytt upptag. Vi förvarnades på radion att drevet gick åt vårt håll. – Vi var beredda.

 

Hundens drevskall hördes närma sig och efter knappt en halvtimme small det två skott. Dagens ära var räddad, Conleth hade fällt räven som kom rakt mot honom ur vassen. Efter c:a en kvart kom Schillern till skytten då han spårade räven ända fram. Rikligt med beröm utdelades till unghunden som kopplades. UGKs grytjägare stod tyst och påpassligt på sina pass så att dagens enda räv kunde fällas.

 

Ytterligare rävdrev kom igång, men räven fintade hunden vid grytet, gick aldrig ner utan fortsatte ur och i såtarna långväga bort. Några passkyttar såg räv + hund men kunde ej komma åt den. Några gryt revierades men de var tomma. Jakten avslutades 13.45 med långt eftersnack med trevliga jaktkamrater. Trots utebliven grytjakt hälsades vi varmt välkomna åter.

På bilden; dagens enda rävskytt, Conleth Hanlon